İstanbul Sanayisini Anadolu ya Kaptırdı

İstanbul Sanayisini Anadolu ya Kaptırdı

Türkiye’nin devler liginde İstanbul ağırlığını Anadolu’ya kaptırdı. İstanbul’un 12 yıl önce 227 olan firma sayısı dün açıklanan listede 166’ya kadar geriledi. Anadolu’dan Aydın, Malatya ve Düzce listeye firmalarıyla giriş yapmış oldu.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından her yıl açıklanan Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde artık Anadolu’dan 325 firma yer alıyor. Sadece 12 yıl önce bu rakam 258’ydi. İstanbul ise hızla sanayisini Anadolu’ya kaptırmış durumda. 2007 verilerine göre İstanbul’dan İSO 500 listesinde 227 firma yer alırken, dün açıklanan listede bu rakam 166’ya geriledi. Bir önceki yıl açıklanan verilerde İstanbul’un 174 firması listedeydi.

Aydın’ın yıldızı parladı

Aydın bu yılki listeye hızlı bir giriş yaptı. Aynı anda Aydın’ın üç firması listeye ilk defa girdi. İlk 500’e 232’nci sıradan giren Zorlu Doğal Elektrik Üretimi AŞ Aydın’ın listenin en yukarısındaki firması oldu. Ayrıca 448’inci sıradan Kaltun Madencilik Sanayi Nakliye ve Akaryakıt Ticaret AŞ ile 468’inci sıradan Jantsa Jant San. ve Tic. AŞ Aydın’dan dahil olan firmalar olarak listeye ismini yazdırdı.

Çankırı’nın Japon devi listede

Otomobil lastikleri, tenis ve golf topları üreten Japon yatırımı Sumitomo Rubber AKO Lastik San. ve Tic. AŞ ise listeye 281’inci sıradan girerek, Çankırı’nın ismini tek firma olarak listeye yazdırdı. Listeye 389’uncu sıradan giren Baykanlar Tekstil San. ve Tic. AŞ de Malatya’nın ismini tek firmayla listede temsil etti. Öte yandan Antalya, Bursa, Denizli, Kayseri, Konya, Sakarya, Manisa, Mersin ve Tekirdağ listedeki firma sayısını arttırdı.

Soma Termik Santrali listeye girdi

Konya Şeker’in 2015 yılında Özelleştirme İdaresi’nden aldığı Soma Termik Santrali, bu sene ilk kez katıldığı çalışmada, listeye 177. sıradan girme başarısını gösterdi. Hisselerinin tamamı Konya Şeker A.Ş.’ye ait olan Soma Termik Santrali toplam 990 MW kurulu güce sahip. Konya Şeker’in yüzde 51 hissesine sahip olduğu Kangal Termik Santrali de bu yıl ilk kez katıldığı ankette İSO 500 listesine 356. sıradan girmeyi başardı.

Adana’yı yansıtmıyor

Listede kent sayısı düşse de hedefini büyüteler de var. Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, listede Sasa Polyester’in 77, Temsa Ulaşım Araçları’nın 192, Beyteks Tekstil’in 277, Akyem’in 293, Elita Gıda’nın 313, Güney Çelik Hasır'ın 334, Adana Çimento’nun 353, Bossa’nın 372, Abdioğulları'nın 383, Amylum Nişasta’nın 387 ve Gürsoy Yem’in 454'üncü sırada yer aldığını belirtti. Kıvanç, listede kentin firma sayısının 12’den 11’e gerilediğini, bu durumun güçlü ve köklü sanayi geçmişine sahip Adana’nın potansiyelini yansıtmadığını ifade etti.

BAŞKANLAR NE DİYOR?
Sabiha TOPRAK / Ahmet USMAN / Tekin ÇİÇEK / Hilal SÖNMEZ

AYHAN ZEYTİNOĞLU
KOCAELİ SANAYİ ODASI BAŞKANI:

Kocaeli’nin 34 değil 79 firması var

Kocaeli bu yıl 79 firma ile Türkiye’nin en büyük 500 firması içerisinde yer aldı. Her yıl olduğu gibi listenin en başında TÜPRAŞ yer alırken, Ford Otomotiv Sanayi ikinci oldu. Geçen yıl olduğu gibi Hyundai Assan Otomotiv listeye onuncu olarak girdi. İSO’nun açıkladığı listede firma merkezlerinin başka illerde olmasından dolayı Kocaelili firma sayısı 34 olarak görünüyor. Merkezleri başka illerde olup, üretimleri ilimizde olan firmaları dikkate aldığımızda 2018 yılında 79 işletmemizin Türkiye’nin en büyük 500 firması içerisinde yer aldığını memnuniyetle görüyoruz. Geçen yılki listede yer almayan Hektaş Ticaret AŞ ve Posco Assan Tst Çelik San. AŞ bu yıl listede yer alıyor. Kanca El Aletleri Dövme Çelik ve Makine San. AŞ ise İkinci Büyük listesinden ilk listeye yükselmiş oldu. Tüm firmalarımızı tebrik ediyorum.

MEMİŞ KÜTÜKCÜ
KONYA SANAYİ ODASI BAŞKANI:

Türk iş dünyası üretmeye devam etti

Bu yıl Konya listede 6 firma ile temsil ediliyor. Bu yıl listede Konya Şeker 44. sırada, Panagro Tarım Hayvancılık Gıda Sanayi 134. sırada, Eti Alüminyum 143. sırada, Aydınlar Yedek Parça 299. sırada, Kangal Termik Santral 356. sırada, Ova Un Fabrikası 429. sırada yer aldı. Listede yer alan tüm firmalarımızı bir kez daha tebrik ediyor, firmalarımızın tamamıyla gurur duyduğumuzu ifade ediyorum. Son dönemde ekonomide yaşanan dalgalı seyir firmaları olumsuz etkiledi. Ancak buna rağmen Türk iş dünyası olarak üretmeye devam ettik. Hayata geçirilecek yapısal reformlar ve yapılan düzenlemelerle özel sektörün üretim motivasyonunun daha da artırılması zorunlu.

MEHMET BÜYÜKSİMİTÇİ
KAYSERİ SANAYİ ODASI BAŞKANI:

Kayseri’nin 18 firması var

Listede 18 Kayseri Sanayi Odası üyesi firma yer aldı. HES Hacılar ilk sıradaki yerini korurken, Kayseri Şeker ikinci, Hasçelik Kablo ise üçüncü sırada yer aldı. Geçen yıl listede olmayan Şirikçioğlu İplik ilk defa İSO ilk 500 sıralamasında yer aldı. Bu vesile ile sıralamada ilk defa yer alan Şirikçioğlu İplik başta olmak üzere listede bulunan tüm firmalarımızı kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.

ADNAN ÜNVERDİ
GAZİANTEP SANAYİ ODASI BAŞKANI:

İlk 4 ayda ülke ortalamasının üstünde ihracat yaptık

Gaziantepimizin 24 firması listede yer alıyor. Kentimizin İlk 500’e giren firma sayısı bir önceki yıla göre değişmedi. Geçtiğimiz yılın güçlüklerine rağmen Gaziantepli sanayiciler kararlılıkla üretmeye devam etti. Yaşanan zorluklara rağmen 2018 yılında 7 milyar dolar sınırında ihracatla rekor kırdık. İhracat ayağımızın güçlü olması şehrimizin en büyük avantajı olarak öne çıktı. 2019 yılına da iyi başladık ve bu yılın ilk 4 ayında ülke ortalamasının çok üstünde ihracat gerçekleştirdik. Bu gelişmeler de gösteriyor ki Gaziantep’te sanayi çarkları hızla dönmeye devam ediyor. İnşallah hem üretimde, hem ihracatta attığımız yeni adımlarla sanayimizi büyütmeye devam edeceğiz.

TUNCAY YILDIRIM
GAZİANTEP TİCARET ODASI BAŞKANI:

Yanı başımızdaki savaşa rağmen başardık

Gece gündüz demeden çalışan, üreten; şehri için ülkesi için her türlü zorluğa göğüs gererek Türkiye’nin en büyükleri arasında giren 24 firmamızı canı gönülden tebrik ediyorum. Gaziantep birçok şehirden farklı özelliklere sahip. Yanı başımızda yıllardır süren bir savaş var. Ama çok şükür ki tüccarlığıyla, inatçılığıyla nam salmış ihracatçılarımız, sanayicilerimiz var. Bu şehrin insanları en zor zamanlarda dahi mutlaka bir çıkış yolu bulmuş, ürettiğini satacak yeni pazarlara açılmayı başarmıştır.

ALİ BAHAR
ANTALYA OSB BAŞKANI:

Kentimizde sadece bölgemizden 5 firma listede

AGT, Adopen, Ankutsan Antalya Kutu Sanayi Oluklu Mukavva Kağıt, CW Enerji Mühendislik ile Yörükoğlu Süt bölgemizde üretim yapıyorlar. 2018 ekonomik açıdan oldukça zor bir yıldı. Antalyalı sanayiciler olarak tüm gücümüzle devletimizin yanında olduğumuzun sözünü vermiştik. Katılımcılarımıza sunduğumuz kaliteli ve kesintisiz hizmet arzı, bu artışın ve başarıların sağlanmasında önemli bir etken. Firmalarımızın, Antalya OSB’den aldığı güç ile elde ettiği başarılar.

Kaynak:AA
Ventur Gumruk Musavirligi Tarafından Derlenmistir.

 

E-Mail ile Paylaş

e-mail ile paylaşımınız başarıyla tamamlanmıştır.

Diğer Haberler


AYDINLATMA VE RIZA METNİ

İşbu Aydınlatma ve Rıza Metni, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) uyarınca, VENTUR GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ ve DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ. (“Şirket”) tarafından veri sahiplerinden temin edilen kişisel verilerin ve özel nitelikli kişisel verilerin, işlenmesine ilişkin usul ve esaslara ilişkin olarak işe alım görüşmeleri esnasında veri sahiplerinin aydınlatılması ve aşağıda kapsam ve amaçlarla verilerin işlenmesine ilişkin rızalarının temini amacı ile düzenlenmiştir.

İşbu Aydınlatma ve Rıza Metni’nde kullanılan; “kişisel veri” kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye (Çalışan Adayı’na) ilişkin her türlü bilgiyi, “kişisel verilerin işlenmesi” kişisel verilerin tamamen veya kısmen otomatik olan ya da herhangi bir veri kayıt sisteminin parçası olmak kaydıyla otomatik olmayan yollarla elde edilmesi, kaydedilmesi, depolanması, muhafaza edilmesi, değiştirilmesi, yeniden düzenlenmesi, açıklanması, aktarılması, devralınması, elde edilebilir hâle getirilmesi, sınıflandırılması ya da kullanılmasının engellenmesi gibi veriler üzerinde gerçekleştirilen her türlü işlemi, “özel nitelikli kişisel veri” kişinin (Çalışan Adayı’nın) ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkûmiyeti ve güvenlik tedbirleriyle ilgili verileri ile biyometrik ve genetik verilerini, ifade eder.

a) Veri Sorumlusu Hakkında Kişisel verileriniz ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verileriniz, Kanun kapsamında aşağıda belirtilen kapsam ve amaçlar ile Şirket tarafından işlenebilecektir. Kanun kapsamında Şirket veri sorumlusu olarak kabul edilmektedir.

b) Kişisel Verilerinizin İşlenme Amaçları Kişisel verileriniz ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verileriniz, Kanun’un 5 ve 6. maddelerinde belirtilen kişisel verilerin işlenmesine ilişkin şartlara uygun olarak işlenmektedir. Kişisel verilerinizin ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verilerinizin işlenmesi amaçları tahdidi olmamak üzere: Şirket’in ve/veya grup şirketlerinin, bağlı şirketlerinin insan kaynakları politikalarının ve operasyonlarının yürütülmesi, insan kaynakları politikalarına uygun şekilde açık pozisyonlara uygun personel teminidir.

c) Kişisel Verilerinizin Aktarılması Kişisel verileriniz ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verileriniz, yukarıda b) bendinde belirtilen amaçların gerçekleştirilmesi ile sınırlı olmak üzere, Şirket’in grup şirketlerine, bağlı şirketlerine, hissedarlarına, iş ortaklarına, Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen şartlara uygun olarak aktarılabilecek ve aktarım yapılan bu kuruluşlar tarafından da verileriniz işlenebilecektir.

d) Kişisel Veri Toplamanın Yöntemi ve Hukuki Sebebi Kişisel verileriniz ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verileriniz, bu formun veri sahibi olarak tarafınızca doldurulması ve/veya Şirketimize herhangi bir kanaldan iş başvurusu yapmanız halinde ilettiğiniz bilgi ve belgeler yoluyla toplanmaktadır. Yukarıda belirtilen hukuki sebeplerle toplanan kişisel verileriniz ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verileriniz, Kanun’un 5. ve 6. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında bu Aydınlatma ve Rıza Metni’nin b) ve c)bentlerine tabi olarak işlenebilmekte ve aktarılabilmektedir.

e) Kişisel Veri Sahibinin Kanun’un 11. maddesinde Sayılan Hakları Kanun’un 11. maddesi uyarınca veri sahipleri,
• Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
• Kişisel verileri işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
• Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
• Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
• Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme ve bu kapsamda yapılan işlemin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
• Kanun ve ilgili diğer kanun hükümlerine uygun olarak işlenmiş olmasına rağmen, işlenmesini gerektiren sebeplerin ortadan kalkması hâlinde kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme ve bu kapsamda yapılan işlemin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
• İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme,
• Kişisel verilerin kanuna aykırı olarak işlenmesi sebebiyle zarara uğraması hâlinde zararın giderilmesini talep etme
haklarına sahiptir.

Kişisel verilerimin ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafınızla paylaşmış olduğum, özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verilerimin işbu Aydınlatma ve Rıza Metni’nin imza tarihinden itibaren 5 (beş) yıl süre ile Şirket tarafından kurulan ortak veri tabanında, Şirket ve/veya Şirket tarafından tayin edilen veri işleyen tarafından tutulabileceğini, işlenebileceğini, kullanılabileceğini, aktarılabileceğini, aktarım yapılan kişi/kurumlar tarafından da işlenebileceğini, veri sahibi olarak haklarım konusunda, Kanun’un 11. maddesi kapsamında eksiksiz bir şekilde bilgilendirilmiş olduğumu kabul, beyan ve taahhüt ederim.