Çin ve AB Fabrikalarımıza Talip

Çin ve AB Fabrikalarımıza Talip

İklimlendirme ve seramik sektörlerine dünya çapında yön veren ISIH fuarında Türkiye’nin ihracatçıları gövde gösterisi yaptı. İkili görüşmelerle önemli anlaşmalara imza atılırken, fuara Çin başta olmak üzere yabancıların Türkiye’de ‘satılık fabrika var mı?’ sorusu damga vurdu.
Stratejik konum ve düşen maliyetler, yabancıları Türkiye’de yatırım için harekete geçirdi.

“Türkiye’de yatırım”, Messe Frankfurt tarafından Frankfurt’ta düzenlenen ve iklimlendirme ve seramik sektörlerinde dünya ticaretine yön veren ISIH Fuarı’nın da gündemindeydi.

Fuar alanında DÜNYA’nın sorularını yanıtlayan TİM Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Poyraz, AB’de enerji verimliliğine yönelik çıkan son kanun ve yönetmeliklerin, milyarlarca euroluk yeni bir pazar anlamına geldiğine dikkat çekerek, bunun Türkiye için ‘büyük fırsat’ anlamına geldiğini söyledi.

Poyraz, “AB ülkelerindeki binlerce bina ve konutta yaşanacak bu değişim, Türk ısıtma, soğutma sektörü için fırsat anlamı taşıyor. Çinliler, Almanlar ve İtalyanlar başta olmak üzere yabancılar da Türkiye’nin avantajlı hale geldiğinin farkında. Fuar süresince, birçok yabancının, ‘Satılık fabrika var mı?” sorusuyla karşılaştım” şeklinde konuştu.

Şanal: 5.5 milyar dolarlık ihracat hedefimizi yabancılar yükseltir

İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Şanal, “Soğutma ve ısıtma sektörlerinde 2018 yılını 4.5 milyar dolarlık ihracat ile kapattık. Kıta ve ülke bazlı çalışmalarımız, kapasite yükselten modernizasyon yatırımları sayesinde 2019 yılı hedefimizi 5.5 milyar dolar olarak belirledik” diye konuştu.

AB ülkelerinde enerji verimliliğine yönelik kararların Türkiye’ye olası etkilerini de değerlendiren Şanal, “Tabiki pazar büyüyecek. Bu değişim sürecinde inanılmaz rakamlar konuşuluyor. Ancak, Avrupa’da enerji verimliliğine yönelik yeni yönetmeliklere göre ERP sistemine bir takım yaptırımlar var.

Enerji verimliliği yüksek skaladaki cihazlar olmaksızın Avrupa’ya ihracat noktasında sıkıntılar başlıyor. Sektörümüz enerji verimliliği üst seviyede cihazları üretmeye yönelik altyapı çalışmalarına başladı” dedi.

Avrupa'da kombi ve radyatörde güçlüyüz

Şanal, şunları söyledi: “Sektör ihracatımızda birinci sırada bulunan Avrupa pazarında hacmimizi artırmak için ürünlerimizi kısa surede Avrupa normlarındaki yeni enerji verimliliği normlarına uygun hale getirmemiz lazım. Bu aslında bir tehdit olmakla birlikte, doğru planlama ile fırsata da dönüştürülebilir. Know how transferi ile Türk sanayicisinin pratikliğini birleştirerek, tehditleri fırsata çevirebiliriz. Bunun finansmanı konusunda ise kısa surede yol alabileceğimizi düşünmüyorum. Bu sebeple öncelikle öz kaynaklarımızı kullanmak zorundayız. Yabancı sermayeli firmaların Türkiye’de yapmış olduğu yatırımlar sayesinde Avrupa’da ısıtma sektöründe kombi ve radyatör alanında çok güçlüyüz. Market tipi ticari soğutucularda da durumuz iyi. Soğutma, havalandırma, klima ve tesisat ekipmanları kısmında kendimizi geliştirmemiz gerekiyor.”

Yabancı yatırımcının yoğun ilgisi olduğunun altını çizen Şanal, “Önümüzdeki dönemde sektöre yurtdışından gelecek yatırımcılar var, Avrupa’dan talepler var. Yakın tarihte Çin’den de yatırımlar gelecektir. Araştırdıklarını duyuyorum. Çin için bazı yatırımları Türkiye’de yapmak çok avantajlı. Üretim ve işçilik maliyetlerine bakıldığında, Türkiye’de üretim ve yatırım yapmak daha cazip hale geldi” açıklamalarını yaptı.

Çenesiz: Doğalgaz fiyatları dengelenirse hedefi aşarız

Geçen yılı rekor ihracatla kapatan çimento, seramik, cam sektörlerinin 2019 yılında yeni bir rekora imza atabileceğine dikkat çeken OAİB Cam, Çimento İhracatçıları Birliği Başkanı Erdem Çenesiz, “Maliyet kalemlerindeki ciddi yükseliş, yabancı rakiplerimize karşı rekabet dezavantajı sağlasa da, doğalgaz fiyatlarında bir dengelenme sağlanabilirse 2019 için koyduğumuz 3.6 milyar dolarlık ‘rekor ihracat’ hedefini de aşarız” şeklinde konuştu. Çenesiz, “Afrika pazarında ciddi çalışma başlatmışken, 2018 yılı Ocak ayından, 2019 yılı Ocak ayına kadar doğalgaz fiyatları euro bazında yüzde 44 yükseldi. Bu gelişme, Afrika pazarında Mısır, Körfez ülkeleri gibi ülkelerin üreticileriyle rekabet edebilirliğimizi sınırladı. Buna rağmen Afrika’daki çalışmalarımızı hızlandırdık” diye konuştu.

Bu çalışmalar ve her üreticinin ayrı çabası sonucunda Türkiye’nin cam, seramik ve çimento sektörlerinde küresel pazarda önemli bir oyuncu haline geldiğini vurgulayan Çenesiz, “Seramik sağlık gereçleri üretiminde Avrupa’da birinci, seramik kaplama malzemeleri üretiminde 3’üncüyüz ve her ikisinin ihracatında dünyada 5’inci sıradayız. Sektör ihracatında Almanya, İngiltere, ABD, İsrail ve Fransa en önemli pazarlarımız. Körfez ve Orta Doğu ile özellikle Sahra Altı Afrika ülkeleri gelişmeyi planladığımız pazarlar arasında ve o pazarlara da hakim olacağız” şeklinde konuştu.

Çimento ve cam sektörünü de değerlendiren Çenesiz, hedeflerinin bu iki alanda da gelişmek olduğunu belirtti.

Kaynak:AA
Ventur Gumruk Musavirligi Tarafından Derlenmistir.

 

E-Mail ile Paylaş

e-mail ile paylaşımınız başarıyla tamamlanmıştır.

Diğer Haberler


AYDINLATMA VE RIZA METNİ

İşbu Aydınlatma ve Rıza Metni, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) uyarınca, VENTUR GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ ve DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ. (“Şirket”) tarafından veri sahiplerinden temin edilen kişisel verilerin ve özel nitelikli kişisel verilerin, işlenmesine ilişkin usul ve esaslara ilişkin olarak işe alım görüşmeleri esnasında veri sahiplerinin aydınlatılması ve aşağıda kapsam ve amaçlarla verilerin işlenmesine ilişkin rızalarının temini amacı ile düzenlenmiştir.

İşbu Aydınlatma ve Rıza Metni’nde kullanılan; “kişisel veri” kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye (Çalışan Adayı’na) ilişkin her türlü bilgiyi, “kişisel verilerin işlenmesi” kişisel verilerin tamamen veya kısmen otomatik olan ya da herhangi bir veri kayıt sisteminin parçası olmak kaydıyla otomatik olmayan yollarla elde edilmesi, kaydedilmesi, depolanması, muhafaza edilmesi, değiştirilmesi, yeniden düzenlenmesi, açıklanması, aktarılması, devralınması, elde edilebilir hâle getirilmesi, sınıflandırılması ya da kullanılmasının engellenmesi gibi veriler üzerinde gerçekleştirilen her türlü işlemi, “özel nitelikli kişisel veri” kişinin (Çalışan Adayı’nın) ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkûmiyeti ve güvenlik tedbirleriyle ilgili verileri ile biyometrik ve genetik verilerini, ifade eder.

a) Veri Sorumlusu Hakkında Kişisel verileriniz ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verileriniz, Kanun kapsamında aşağıda belirtilen kapsam ve amaçlar ile Şirket tarafından işlenebilecektir. Kanun kapsamında Şirket veri sorumlusu olarak kabul edilmektedir.

b) Kişisel Verilerinizin İşlenme Amaçları Kişisel verileriniz ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verileriniz, Kanun’un 5 ve 6. maddelerinde belirtilen kişisel verilerin işlenmesine ilişkin şartlara uygun olarak işlenmektedir. Kişisel verilerinizin ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verilerinizin işlenmesi amaçları tahdidi olmamak üzere: Şirket’in ve/veya grup şirketlerinin, bağlı şirketlerinin insan kaynakları politikalarının ve operasyonlarının yürütülmesi, insan kaynakları politikalarına uygun şekilde açık pozisyonlara uygun personel teminidir.

c) Kişisel Verilerinizin Aktarılması Kişisel verileriniz ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verileriniz, yukarıda b) bendinde belirtilen amaçların gerçekleştirilmesi ile sınırlı olmak üzere, Şirket’in grup şirketlerine, bağlı şirketlerine, hissedarlarına, iş ortaklarına, Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen şartlara uygun olarak aktarılabilecek ve aktarım yapılan bu kuruluşlar tarafından da verileriniz işlenebilecektir.

d) Kişisel Veri Toplamanın Yöntemi ve Hukuki Sebebi Kişisel verileriniz ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verileriniz, bu formun veri sahibi olarak tarafınızca doldurulması ve/veya Şirketimize herhangi bir kanaldan iş başvurusu yapmanız halinde ilettiğiniz bilgi ve belgeler yoluyla toplanmaktadır. Yukarıda belirtilen hukuki sebeplerle toplanan kişisel verileriniz ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verileriniz, Kanun’un 5. ve 6. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında bu Aydınlatma ve Rıza Metni’nin b) ve c)bentlerine tabi olarak işlenebilmekte ve aktarılabilmektedir.

e) Kişisel Veri Sahibinin Kanun’un 11. maddesinde Sayılan Hakları Kanun’un 11. maddesi uyarınca veri sahipleri,
• Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
• Kişisel verileri işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
• Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
• Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
• Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme ve bu kapsamda yapılan işlemin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
• Kanun ve ilgili diğer kanun hükümlerine uygun olarak işlenmiş olmasına rağmen, işlenmesini gerektiren sebeplerin ortadan kalkması hâlinde kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme ve bu kapsamda yapılan işlemin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
• İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme,
• Kişisel verilerin kanuna aykırı olarak işlenmesi sebebiyle zarara uğraması hâlinde zararın giderilmesini talep etme
haklarına sahiptir.

Kişisel verilerimin ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafınızla paylaşmış olduğum, özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verilerimin işbu Aydınlatma ve Rıza Metni’nin imza tarihinden itibaren 5 (beş) yıl süre ile Şirket tarafından kurulan ortak veri tabanında, Şirket ve/veya Şirket tarafından tayin edilen veri işleyen tarafından tutulabileceğini, işlenebileceğini, kullanılabileceğini, aktarılabileceğini, aktarım yapılan kişi/kurumlar tarafından da işlenebileceğini, veri sahibi olarak haklarım konusunda, Kanun’un 11. maddesi kapsamında eksiksiz bir şekilde bilgilendirilmiş olduğumu kabul, beyan ve taahhüt ederim.