Türkiye Alman Ekonomisi İçin Cok Önemli

 Türkiye Alman Ekonomisi İçin Cok Önemli

Almanya TSO Birliği CEO'su Martin Wansleben, ABD ve Çin'in Avrupa aleyhine sonuçlanabilecek işbirliği ihtimaline karşı Almanya'nın çok yönlülüğüne işaret ederek, "Almanya ekonomisi için Rusya ve Türkiye son derece önemli" açıklamasını yaptı.
Avrupa ekonomisinde büyüme hızına yönelik tartışmalar sürüyor. Almanya da yavaşlama eğiliminde. Küresel çapta ise ticaret savaşları riski sürüyor. Ülkeler, kısa ve uzun vadede yeni işbirlikleri arayışı içinde. Ekonomi alanında Almanya'nın en saygın isimlerinden Almanya Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği CEO'su Martin Wansleben, DÜNYA'ya önemli açıklamalarda bulundu. Wansleben, Almanya ekonomisine yönelik örneğin ABD ve Çin'in Avrupa aleyhine sonuçlanabilecek işbirliği ihtimali gibi "şaşırtıcı olabilecek" olasılıklar ve riskleri sıralarken, Başbakan Merkel'in "Almanya'nın çok taraflılığı" na atıfta bulundu ve her ikisi de ABD yaptırımı tehdidi altındaki Türkiye ile Rusya'nın adını Almanya ile birlikte andı. Dr. Wansleben Ankara Temsilcimiz Ferit Parlak'ın sorularını yanıtladı.

- Avrupa ekonomisinde yavaşlama işaretleri var. Ticaret savaşları gibi bir dizi küresel risk de sözkonusu. Bu ortamda iki ülkenin birbirine ihracatı açısından ekonomik aktivitenin durumu önemli. Siz manzarayı nasıl görüyorsunuz?

Almanya'da yaklaşık 10 yıldır süren bir büyüme var. Olağanüstü, alışılmışın dışında bir durum. Sonuç itibariyle 10 yıllık büyüme döneminin günün birinde yavaşlaması ya da durması normaldir. Bunun dışında bizi güvensizliğe götürebilecek bir takım faktörler var.

Almanya açısından baktığımız zaman bu faktörlerin en önemlilerinden biri Brexit olayıdır. Büyük Britanya Almanya'nın en büyük beşinci müşterisi. Peki, Brexit ne olacak? Sanıyorum hiç kimse şu anda net yanıt veremez. Öte yandan bu sorunun Alman ekonomisi açısından net bir yanıtı var: En iyisi Brexit'in olmaması. Onun dışındaki her türlü alternatif Almanya ekonomisi için daha kötü. Brexit olacaksa, planlı bir Brexit, plansız, düzensiz bir Brexit'ten daha iyidir.

Ekonomiyle ilgili diğer bir faktör de ABD ile Avrupa arasındaki ticari ilişkiler ne olacak. Almanya bildiğiniz gibi çok büyük otomobil üretici bir ülke. ABD'ye yapılacak ihracata yüzde 25'lik ek verginin getirilmesi büyük bir sorunu beraberinde getirir. Sormamız gereken bir diğer soru, Çin ile ABD arasındaki ticari ilişkiler ne durumda olacak. Almanya'nın Avrupa dışında en büyük müşterileri Çin ve ABD. En büyük iki müşteri kavga ederse, ihtilafa düşerse, tedarikçinin sevinmesi söz konusu olamaz. Bir olasılık daha var: Çin ve ABD aralarında anlaşıp Avrupa'nın aleyhine bir takım kararlar alabilir!

Avrupa'da iklim politikaları büyük önem taşıyor. Sonuçta şu soru sorulması gerekir: Enerji dönüşümü nasıl yapılacak. Kömür kullanımından geri çekilmeliyiz. Otomotivde içten yanmalı motorlardan kaçınabilecek miyiz. Sayısallaşmanın getirdiği sorunlarla nasıl baş edeceğiz. Ayrıca Almanya'da sürekli yaşlanan bir nüfusumuz var.

Sonuç itibariyle kimse "sınamalar var ama sorun yok" diyemez. Sınama varsa sorun da vardır. Örnek olarak, bir Alman orta ölçekli şirketin elektrik gideri, Fransa'daki orta ölçekli şirketin iki katıdır. Bununla ilgili olarak iki noktayı daha belirtmek isterim: Almanya ekonomisi için Rusya ve Türkiye ile ilişkiler son derece önemli. Bu cümle, akla uygun (rasyonel) değerlendirmelerin bir sonucu olarak söylemiyorum. Rasyonelliğin yanı sıra (Almanya'nın) tarihsel ve duygusal bağları var iki ülkeye karşı. Bu nedenle de siyaset ve ekonominin bir arada durduğunu düşünürsek; Türkiye Almanya arasındaki ilişkileri de bu şekilde açıklayabiliriz. Türkiye'de olup-biten bizim için çok önemlidir.

- Çin ve ABD'nin Avrupa aleyhine anlaşması ilginç bir olasılık?

Diyelim ki bu iki büyük süper güç anlaştılar ve dediler ki; "Çin, alışverişini Avrupa'dan ziyade daha çok ABD'den yapacak." (Bu olasılığa ilişkin) Ekonomiye etkisinden bahsederken, özellikle büyümeden bahsederken 1,2,5 yüzde bu kadarlık pazar payından bahsediyoruz. Çok geniş alana yayılmış etkiler sözkonusu değil, sadece büyük birkaç firmayı etkileyen bir sonuç olacaktır. Diyelim ki yüzde 1'lik bir büyüme etkisi sözkonusu olsun, o yüzde bir sıfır da oluverir. Sonuçta burada var olmak ya da olmamak sorusuyla karşı karşıya değiliz.

-Zorluklarla dolu olasılıklar sıraladınız?

Evet, mevcut dünya ekonomisinin zorluklarını da göz önünde bulundurursak, bu zorlu günleri nasıl atlatabileceğiz. Benim bu konuda Türkiye'ye bir mesajım olabilir: Avrupa için, bu yıl için konuşmamız gerekirse, iyi zamanları geride bıraktık, doğal olarak durum biraz daha zorlaştı. Ancak (olumlu tarafta), şunu da hemen eklemek durumundayız: Brexit beklediğimizden daha iyi bir ortamda ilerliyor. ABD ile Çin arasındaki anlaşma beklediğimizden daha iyi durumda. Yine ABD ile Avrupa arasındaki ilişkiler de beklediğimizden daha iyi durumda. Sonuç itibariyle benim önceki söylediklerim (riskler) bir yana, daha iyi sonuç ile de karşılaşabiliriz. Böyle bir durumda da her bir yapı taşının çok önem taşıdığını söyleyebilirim. Türkiye için Almanya'daki durumun iyi olması ne kadar önemliyse, Almanya açısından baktığımızda Türkiye'deki ortamın iyi olması önemli.

- Almanya, Rusya ve Türkiye'ye yönelik görüşlerinizi biraz açar mısınız?

Elbette ben siyasetle uğraşmıyorum, sadece ekonomiyle ilgiliyim. Ekonomik açıdan baktığımızda şunu düşünmemiz lazım: Bahsettiğimiz ilişkiden dolayı, (Benim açımdan) Alman şirketlerinin durumu ne olacak ilk soru bu. İkinci soru, bu yaklaşımdan dolayı Rusya, Türkiye, Almanya, arasındaki veya Rusya Türkiye Avrupa arasındaki ilişkiler nereye gidecek.

En son Münih'teki güvenlik konferansında da Başbakan Merkel söyledi: Biz çok yönlüyüz. Bu iki anlama gelmektedir. 1-Başkalarının arasının iyi olmasını biz iyi olarak niteleriz. 2-Böyle iyi ilişkilerden dolayı herkesin daha iyi anlaşabilmesi ise en çok istediğimiz şey.

Almanya olarak çok yönlülüğe neden bu kadar önem veriyoruz? Bu çok tarafl ı ilişkileri benimsememizin en önemli nedenlerden biri, Almanya'daki şirketlerin büyük kısmının orta ölçekli olması. Bu arada küçük şirketlerimiz de 100-200 kişi çalıştıran şirketlerimiz de uluslararası platformda kendi başlarına var olmaya çalışıyorlar. Böyle bir ekonomik yapıya bakınca, KOBİ'lerin çoğunlukta olan bir ülke için bütün dünyada ortamın iyi olması ve aynı kuralların geçerli olması o şirketler için çok önemli. Deneyimlerimizden de biliyoruz ki herkesin kendi uzmanlık alanı olsa ve herkes uluslararası çapta o deneyimlerine göre hareket edebilse, oldukça yüksek başarı elde edebiliriz.

En iyisi şu şekilde söylemek isterim: Terzi elbise diksin, fırıncı ekmek yapsın. Fırıncı yapamadığı halde elbise dikmeye kalkarsa kötü sonuç çıkar. Bütün bu çerçevede, engeller çıkarsa, sınırlar kapanırsa olumlu sonuçlara, başarılara ulaşmak mümkün olmayacaktır.

Kaynak:AA
Ventur Gumruk Musavirligi Tarafından Derlenmistir.

 

E-Mail ile Paylaş

e-mail ile paylaşımınız başarıyla tamamlanmıştır.

Diğer Haberler


AYDINLATMA VE RIZA METNİ

İşbu Aydınlatma ve Rıza Metni, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) uyarınca, VENTUR GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ ve DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ. (“Şirket”) tarafından veri sahiplerinden temin edilen kişisel verilerin ve özel nitelikli kişisel verilerin, işlenmesine ilişkin usul ve esaslara ilişkin olarak işe alım görüşmeleri esnasında veri sahiplerinin aydınlatılması ve aşağıda kapsam ve amaçlarla verilerin işlenmesine ilişkin rızalarının temini amacı ile düzenlenmiştir.

İşbu Aydınlatma ve Rıza Metni’nde kullanılan; “kişisel veri” kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye (Çalışan Adayı’na) ilişkin her türlü bilgiyi, “kişisel verilerin işlenmesi” kişisel verilerin tamamen veya kısmen otomatik olan ya da herhangi bir veri kayıt sisteminin parçası olmak kaydıyla otomatik olmayan yollarla elde edilmesi, kaydedilmesi, depolanması, muhafaza edilmesi, değiştirilmesi, yeniden düzenlenmesi, açıklanması, aktarılması, devralınması, elde edilebilir hâle getirilmesi, sınıflandırılması ya da kullanılmasının engellenmesi gibi veriler üzerinde gerçekleştirilen her türlü işlemi, “özel nitelikli kişisel veri” kişinin (Çalışan Adayı’nın) ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkûmiyeti ve güvenlik tedbirleriyle ilgili verileri ile biyometrik ve genetik verilerini, ifade eder.

a) Veri Sorumlusu Hakkında Kişisel verileriniz ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verileriniz, Kanun kapsamında aşağıda belirtilen kapsam ve amaçlar ile Şirket tarafından işlenebilecektir. Kanun kapsamında Şirket veri sorumlusu olarak kabul edilmektedir.

b) Kişisel Verilerinizin İşlenme Amaçları Kişisel verileriniz ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verileriniz, Kanun’un 5 ve 6. maddelerinde belirtilen kişisel verilerin işlenmesine ilişkin şartlara uygun olarak işlenmektedir. Kişisel verilerinizin ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verilerinizin işlenmesi amaçları tahdidi olmamak üzere: Şirket’in ve/veya grup şirketlerinin, bağlı şirketlerinin insan kaynakları politikalarının ve operasyonlarının yürütülmesi, insan kaynakları politikalarına uygun şekilde açık pozisyonlara uygun personel teminidir.

c) Kişisel Verilerinizin Aktarılması Kişisel verileriniz ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verileriniz, yukarıda b) bendinde belirtilen amaçların gerçekleştirilmesi ile sınırlı olmak üzere, Şirket’in grup şirketlerine, bağlı şirketlerine, hissedarlarına, iş ortaklarına, Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen şartlara uygun olarak aktarılabilecek ve aktarım yapılan bu kuruluşlar tarafından da verileriniz işlenebilecektir.

d) Kişisel Veri Toplamanın Yöntemi ve Hukuki Sebebi Kişisel verileriniz ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verileriniz, bu formun veri sahibi olarak tarafınızca doldurulması ve/veya Şirketimize herhangi bir kanaldan iş başvurusu yapmanız halinde ilettiğiniz bilgi ve belgeler yoluyla toplanmaktadır. Yukarıda belirtilen hukuki sebeplerle toplanan kişisel verileriniz ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verileriniz, Kanun’un 5. ve 6. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında bu Aydınlatma ve Rıza Metni’nin b) ve c)bentlerine tabi olarak işlenebilmekte ve aktarılabilmektedir.

e) Kişisel Veri Sahibinin Kanun’un 11. maddesinde Sayılan Hakları Kanun’un 11. maddesi uyarınca veri sahipleri,
• Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
• Kişisel verileri işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
• Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
• Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
• Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme ve bu kapsamda yapılan işlemin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
• Kanun ve ilgili diğer kanun hükümlerine uygun olarak işlenmiş olmasına rağmen, işlenmesini gerektiren sebeplerin ortadan kalkması hâlinde kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme ve bu kapsamda yapılan işlemin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
• İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme,
• Kişisel verilerin kanuna aykırı olarak işlenmesi sebebiyle zarara uğraması hâlinde zararın giderilmesini talep etme
haklarına sahiptir.

Kişisel verilerimin ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafınızla paylaşmış olduğum, özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verilerimin işbu Aydınlatma ve Rıza Metni’nin imza tarihinden itibaren 5 (beş) yıl süre ile Şirket tarafından kurulan ortak veri tabanında, Şirket ve/veya Şirket tarafından tayin edilen veri işleyen tarafından tutulabileceğini, işlenebileceğini, kullanılabileceğini, aktarılabileceğini, aktarım yapılan kişi/kurumlar tarafından da işlenebileceğini, veri sahibi olarak haklarım konusunda, Kanun’un 11. maddesi kapsamında eksiksiz bir şekilde bilgilendirilmiş olduğumu kabul, beyan ve taahhüt ederim.