Maliye den Yüz Milyarlarca Lira Alacağımız Var

Maliye den Yüz Milyarlarca Lira Alacağımız Var

Özel sektör olarak Maliye’den yüz milyarlarca lira alacakları olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Malımızı vadeli satıyoruz ama parasını almadığımız malın KDV’sini peşinen ödüyoruz" dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Özel sektör olarak Maliye’den yüz milyarlarca lira alacağımız var. Malımızı vadeli satıyoruz ama parasını almadığımız malın KDV’sini peşinen ödüyoruz. Biriken ve alamadığımız KDV yüzünden kredi kullanmaya mecbur kalıp, banka kapılarında bekliyoruz. Sağ olsun, Maliye Bakanı'mız bu konuda kapsamlı bir çalışma başlattı. Bunun sonuçlanmasını bekliyoruz." dedi.

TOBB’un 73. Genel Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bazı bakanlar ve milletvekillerinin katılımıyla TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde (ETÜ) gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasına, annesi vefat eden Genel Kurul Başkanı Abdullah Özdemir’e baş sağlığı dileklerini ileterek başlayan Hisarcıklıoğlu, THY Avrupa Ligi şampiyonu olan Fenerbahçe Basketbol Takımı'nı da başarısından dolayı tebrik etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendilerine her zaman destek verdiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, Erdoğan'ı, AK Parti Genel Başkanlığına yeniden getirilmesi dolayısıyla da kutladı.

'Korumacılık tehlikesiyle karşı karşıyayız'

Hisarcıklıoğlu, küresel ekonominin hala kriz öncesi seviyesine dönemediğini belirterek, “Üstelik giderek büyüyen korumacılık tehlikesiyle karşı karşıyayız. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yeni yönetim, Avrupa’daki seçimlerde yükselen popülizm; korumacılık yanlısı politikaların artacağı sinyalini veriyor. Korumacılık, gelişmekte olan ülkelerin aleyhinedir ve küresel gelirin adil dağılmasını engeller.” diye konuştu.

Suriye’deki insani dramın yükünü de Türkiye’nin omuzladığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, sığınmacı sayısının 3 milyon 600 bini aştığını, bu rakamla da Türkiye’nin, dünyada en fazla sığınmacı ağırlayan ülke konumuna geldiğini söyledi.

'Emeğimiz zayi olmadı'

Hisarcıklıoğlu, FETÖ’nün 15 Temmuz hain darbe girişimine karşı harekete geçen ilk meslek örgütünün TOBB olduğunu ifade ederek, bu girişimin milletin iradesi sayesinde bertaraf edildiğini anımsattı. Hisarcıklıoğlu, "Darbe girişimi öncesindeki 7 ayda Türkiye’ye gelen küresel sermaye miktarı, 6,3 milyar dolar. Sonraki 7 ayda gelen yatırımsa bunun üzerinde, tam 7,1 milyar dolar. Yani çok şükür, milletçe hiçbir emeğimiz zayi olmadı. Yatırımcıların ve piyasaların güvenini yeniden kazandık. İşte bu, Türkiye’ye güvenin eseridir. Türkiye’nin geleceğine güvenin eseridir." değerlendirmelerinde bulundu.

İstihdam seferberliği kapsamında bu ay itibarıyla 1 milyondan fazla insanın istihdam edildiğini bildiren Hisarcıklıoğlu, istihdam teşviklerinin 2018 yılında da devam ettirilmesini istedi.

TOBB Nefes Kredisi ile finansmanda inovasyon yaptıklarını ve bu sayede 27 bin KOBİ’nin adeta nefes aldığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, Taşınır Rehni Kanunu sayesinde de bu yılın ilk 4 ayında, 20 milyar liralık kredi kullanılabildiğine işaret etti. Kredi Garanti Fonu’nun kefalet kapasitesinin 250 milyar liraya çıkarıldığını anımsatan Hisarcıklıoğlu, bu fondan geçen seneye kadar 36 bin firma yararlanırken, şu anda 254 bin firmaya 168 milyar liralık kredi sağlandığını, bunun da büyümeye en az 1 puan ilave katkı anlamına geldiğini söyledi.

'Üretim Reform Paketiyle sanayicinin yükü azalacak'

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, karekodlu çekin zorunlu hale getirilmesiyle de bu yılın ilk 4 ayındaki karşılıksız çek adedinin yüzde 27 azaldığını belirtti.

Ekonomiye yönelik diğer tedbir ve teşvikleri de sıralayan Hisarcıklıoğlu, “Yıllardır şikayet ederdik. ‘Fındığı biz üretiyoruz, fiyatını yabancılar belirliyor’ derdik. Şimdi lisanslı depoculuk sisteminin temeli olan Ürün İhtisas Borsası kuruldu. Tarımda 50 yıllık hayalimiz gerçek oldu. Odaların tek durak ofise dönüşmesiyle, şirket kuruluşunda hem bürokrasi azaldı hem de maliyet düştü. Öte yandan Meclis gündemindeki Üretim Reform Paketi'yle sanayicinin üzerindeki enerji maliyeti, emlak vergisi yükü azalacak, OSB’lerin yapısı da güçlendirilmiş olacak.” açıklamalarında bulundu.

Mevzuat nedeniyle oluşan engelleri hatırlatan Hisarcıklıoğlu'nun buna ilişkin anlattığı fıkra salonda gülüşmelere neden oldu.

Hisarcıklıoğlu, yeşil pasaporta ilişkin düzenlemeye reel sektörün asli temsilcilerinin dahil edilmediğini ifade ederek, bu konunun yeniden ele alınmasını istedi.

KOBİ'lerin yüksek faiz oranları nedeniyle sorunlar yaşadığını belirten Hisarcıklıoğlu, “Faiz oranları, rakibimiz olan ülkelerin çoğundan yüksek… Yüksek faize karşı savaşımızı aynı kararlılıkla sürdürmeliyiz. Bankalar rekor karlar açıklarken, bu faiz oranları reva mıdır?” diye konuştu.

'İş davaları için düzenlemeye gidilmeli'

İş mahkemelerinde görülen davalarda yüzde 99 oranda işverenlerin haksız çıktığını, bu alanda düzenleme yapılması gerektiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, iş uyuşmazlıklarında “zorunlu arabuluculuğun” da hayata geçirilmesini istedi. KDV sisteminde yaşadıkları sıkıntıları aktaran Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

“Özel sektör olarak Maliye’den yüz milyarlarca alacağımız var. Malımızı vadeli satıyoruz ama parasını almadığımız malın KDV’sini peşinen ödüyoruz. Biriken ve alamadığımız KDV yüzünden, kredi kullanmaya mecbur kalıp, banka kapılarında bekliyoruz. Sağ olsun, Maliye Bakanı'mız bu konuda kapsamlı bir çalışma başlattı. Bunun sonuçlanmasını bekliyoruz. Yine eski dönemlerden miras kalan bir yükümüz var: Peşin vergi. Geçmişte, enflasyon yüksekti, kamu maliyesi hep açık verirdi. Devlet vergiyi peşinen toplamak zorundaydı. Çok şükür sizinle bu sıkıntıların hepsi geride kaldı ama geçici vergi hala duruyor. Artık 90’ların bu kötü mirasını kaldıralım ve sizin liderliğinizde tarihe gömelim.”

'Türkiye’ye verilen taahhütler yerine getirilmeli'

Hisarcıklıoğlu, AB üyelik sürecinin özellikle 2002 yılından beri Türkiye’in iktisadi ve siyasi dönüşüm çabalarına ciddi katkı sağladığına işaret ederek, AB üyeliğinin Türkiye için stratejik bir tercih olduğunu ve ortak çıkarlar temelinde devam etmesi gerektiğini vurguladı. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Ülkemize karşı çifte standart uygulanmamalı, başka aday ülkelerle eşit muameleye tabi tutulmalıyız. Haksız bir şekilde sürdürülen vize konusu da artık çözülmeli. Suriyeli sığınmacılarla ilgili Türkiye’ye verilen taahhütler yerine getirilmeli.” diye konuştu.

Aynı malları, aynı firmalarla, aynı pazarlara satarak, ihracatta bir üst lige çıkmanın mümkün olmadığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, reform ateşinin yeniden canlandırılması ve yeni büyüme hikayesinin tüm dünyaya gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: AA
Ventur Gumruk Musavirligi Tarafından Derlenmistir.

E-Mail ile Paylaş

e-mail ile paylaşımınız başarıyla tamamlanmıştır.

Diğer Haberler


AYDINLATMA VE RIZA METNİ

İşbu Aydınlatma ve Rıza Metni, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) uyarınca, VENTUR GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ ve DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ. (“Şirket”) tarafından veri sahiplerinden temin edilen kişisel verilerin ve özel nitelikli kişisel verilerin, işlenmesine ilişkin usul ve esaslara ilişkin olarak işe alım görüşmeleri esnasında veri sahiplerinin aydınlatılması ve aşağıda kapsam ve amaçlarla verilerin işlenmesine ilişkin rızalarının temini amacı ile düzenlenmiştir.

İşbu Aydınlatma ve Rıza Metni’nde kullanılan; “kişisel veri” kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye (Çalışan Adayı’na) ilişkin her türlü bilgiyi, “kişisel verilerin işlenmesi” kişisel verilerin tamamen veya kısmen otomatik olan ya da herhangi bir veri kayıt sisteminin parçası olmak kaydıyla otomatik olmayan yollarla elde edilmesi, kaydedilmesi, depolanması, muhafaza edilmesi, değiştirilmesi, yeniden düzenlenmesi, açıklanması, aktarılması, devralınması, elde edilebilir hâle getirilmesi, sınıflandırılması ya da kullanılmasının engellenmesi gibi veriler üzerinde gerçekleştirilen her türlü işlemi, “özel nitelikli kişisel veri” kişinin (Çalışan Adayı’nın) ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkûmiyeti ve güvenlik tedbirleriyle ilgili verileri ile biyometrik ve genetik verilerini, ifade eder.

a) Veri Sorumlusu Hakkında Kişisel verileriniz ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verileriniz, Kanun kapsamında aşağıda belirtilen kapsam ve amaçlar ile Şirket tarafından işlenebilecektir. Kanun kapsamında Şirket veri sorumlusu olarak kabul edilmektedir.

b) Kişisel Verilerinizin İşlenme Amaçları Kişisel verileriniz ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verileriniz, Kanun’un 5 ve 6. maddelerinde belirtilen kişisel verilerin işlenmesine ilişkin şartlara uygun olarak işlenmektedir. Kişisel verilerinizin ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verilerinizin işlenmesi amaçları tahdidi olmamak üzere: Şirket’in ve/veya grup şirketlerinin, bağlı şirketlerinin insan kaynakları politikalarının ve operasyonlarının yürütülmesi, insan kaynakları politikalarına uygun şekilde açık pozisyonlara uygun personel teminidir.

c) Kişisel Verilerinizin Aktarılması Kişisel verileriniz ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verileriniz, yukarıda b) bendinde belirtilen amaçların gerçekleştirilmesi ile sınırlı olmak üzere, Şirket’in grup şirketlerine, bağlı şirketlerine, hissedarlarına, iş ortaklarına, Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen şartlara uygun olarak aktarılabilecek ve aktarım yapılan bu kuruluşlar tarafından da verileriniz işlenebilecektir.

d) Kişisel Veri Toplamanın Yöntemi ve Hukuki Sebebi Kişisel verileriniz ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verileriniz, bu formun veri sahibi olarak tarafınızca doldurulması ve/veya Şirketimize herhangi bir kanaldan iş başvurusu yapmanız halinde ilettiğiniz bilgi ve belgeler yoluyla toplanmaktadır. Yukarıda belirtilen hukuki sebeplerle toplanan kişisel verileriniz ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafımızla paylaşmış olduğunuz özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verileriniz, Kanun’un 5. ve 6. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında bu Aydınlatma ve Rıza Metni’nin b) ve c)bentlerine tabi olarak işlenebilmekte ve aktarılabilmektedir.

e) Kişisel Veri Sahibinin Kanun’un 11. maddesinde Sayılan Hakları Kanun’un 11. maddesi uyarınca veri sahipleri,
• Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
• Kişisel verileri işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
• Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
• Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
• Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme ve bu kapsamda yapılan işlemin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
• Kanun ve ilgili diğer kanun hükümlerine uygun olarak işlenmiş olmasına rağmen, işlenmesini gerektiren sebeplerin ortadan kalkması hâlinde kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme ve bu kapsamda yapılan işlemin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
• İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme,
• Kişisel verilerin kanuna aykırı olarak işlenmesi sebebiyle zarara uğraması hâlinde zararın giderilmesini talep etme
haklarına sahiptir.

Kişisel verilerimin ve işe alım görüşmeleri esnasında tarafınızla paylaşmış olduğum, özel nitelikli kişisel veriler kapsamına giren verilerimin işbu Aydınlatma ve Rıza Metni’nin imza tarihinden itibaren 5 (beş) yıl süre ile Şirket tarafından kurulan ortak veri tabanında, Şirket ve/veya Şirket tarafından tayin edilen veri işleyen tarafından tutulabileceğini, işlenebileceğini, kullanılabileceğini, aktarılabileceğini, aktarım yapılan kişi/kurumlar tarafından da işlenebileceğini, veri sahibi olarak haklarım konusunda, Kanun’un 11. maddesi kapsamında eksiksiz bir şekilde bilgilendirilmiş olduğumu kabul, beyan ve taahhüt ederim.